Smaken. Mineralisk och elegant syrligt tack vare den vulkaniska jorden.
Hållbarhet. Eftersom de bevattnat otroligt sparsamt eller många gånger inte alls så får tomaterna ett tjockare skal för att skydda sig mot torka. När de sen blir plockade och upphängda traditionellt cirkulerar luften fint och de tjocka skalen skyddar tomaterna under lång tid. De må bli skrovliga och fula, men ack så goda. Rekordet som jag hört är satt av en kund och god vän till mig, jag ska inte nämna namn men denna matnördiga norrlänning hade tomater kvar till MIDSOMMAR.
Matlagning. Dessa tomater är inte en salladstomat, utan de ska användas i matlagning. Sätt upp en specialare på menyn. Gör en happening i butiken eller varför inte en klassisk spaghetti al pomodoro. Ge dom lite värme, kärlek, vitlök och olja så har ni skapat något magiskt.
Spaghetti med Piennolo
Tack Claudio och Italiana Foodselection för ett magiskt recept!